Druk bij de notaris om AWBZ

Tienduizenden mensen hebben dit jaar een notaris opgezocht om hun testament te laten wijzigen. Reden is de AWBZ. De ouderen willen de eigen bijdrage omzeilen zodat hun kinderen het geld erven.

Om de oplopende kosten van de AWBZ in te perken, is er per 1 januari 2013 een eigen bijdrage ingevoerd. Naast het inkomen (AOW/pensioen) dient tot maximaal 12% van het eigen vermogen betaald te worden. De eigen bijdrage voor het verzorgingshuis kan oplopen tot (in 2014) 26.976 euro per jaar. Dit kan worden omzeild door een aanpassing van het testament. Daarin kan worden opgenomen dat kinderen hun kindsdeel mogen opeisen als de langstlevende ouder in een verzorgingshuis wordt opgenomen.

 

Sinds het begin van dit jaar zien wij ook een toestroom van cliënten die hun erfenis veilig willen stellen voor bijvoorbeeld hun kinderen. Ze doen dat door hun testament op te laten stellen of aan te laten passen, rekening houdend met de nieuwe AWBZ-wetgeving. Het testament is daarvoor een geschikt middel maar een notariële volmacht of een 'schenking op papier' kan hiervoor een middel zijn.

 

Wilt u ook weten wat uw mogelijkheden zijn om de verhoogde AWBZ bijdrage (deels) te voorkomen, neemt u dan contact op voor het maken van een afspraak voor een oriënterend kosteloos gesprek.