Huis verkopen

Gaat u uw huis verkopen of heeft u uw huis verkocht?
Klik hier voor de brochure voor nuttige informatie over het verkopen van een huis:

 HuisGekocht

 

Woning verkopen? U kunt niet zonder de notaris.

Het is zover. U gaat uw woning verkopen! Een spannende tijd breekt aan. Komt u eruit met de koper? Heeft u al een andere woning? Is uw woning helemaal verkoopklaar? Zijn er geen addertjes onder het gras?

 

U heeft dus veel om over na te denken. Maar heeft u ook al nagedacht over uw bezoek aan de notaris? Want als u uw woning verkoopt, kunt u niet zonder notaris.

 

Maar zoveel doet een notaris toch niet?

De notaris doet juist heel veel voor u. Maar het meeste daarvan ziet u niet. Zoals het hoort. Want de notaris doet zijn werk vooral vooraf. Zodat u straks alleen nog uw handtekening onder de verschillende aktes hoeft te zetten.

 

Wat regelt de notaris allemaal voor u?

De notaris is onder andere de financiële spin in het web. Hij zorgt ervoor dat de koper de koopsom betaalt en dat uw bank en eventuele schuldeisers hun geld krijgen. Ook zorgt hij ervoor dat u een deel van uw gemeentebelastingen terugkrijgt en dat de eventuele overwaarde naar u wordt overgemaakt. En uiteraard regelt hij alle juridische zaken rond de overdracht en lost eventuele problemen op. Zodat u zeker bent van een vlekkeloze verkoop.

 


Laat uw koopakte opstellen door de notaris

Niet voor alles heeft u een notaris nodig. Een koopakte kunt u bijvoorbeeld samen met de koper opstellen. Maar het kan wel verstandig zijn om ook hierbij de notaris in te schakelen.

 

Als de notaris de koopakte voor u opstelt, kan hij de akte namelijk meteen laten registreren bij het Kadaster. Hierdoor bent u beschermd tegen een eventueel faillissement of een beslaglegging op de woning wegens financiële problemen van de koper.

 

Maar nog belangrijker is dat hij u kan adviseren. Hij zorgt ervoor dat belangrijke ‘kleine lettertjes’ niet worden vergeten. Dat kan u overkomen als u de koopakte samen met de koper opstelt. U kunt de notaris dus beter om advies vragen vóór u de akte ondertekent.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk denkt u dat er in uw situatie geen vuiltje aan de lucht is. Maar de problemen ontstaan vaak juist als u het helemaal niet verwacht. Omdat u denkt dat u alles goed geregeld heeft. Bijvoorbeeld de woningverdeling na een scheiding. Weet u zeker dat de woning echt op uw naam staat? Anders moet uw ex-partner misschien nog meetekenen. En wat als de koper op het laatste moment afhaakt? Heeft u hiervoor wel een boeteclausule laten opnemen in de koopakte? Kortom, laat u niet verrassen. Ga op tijd naar de notaris!